Úgy alakult, hogy a 2016/2017-es évadban is én készítem a veszprémi Pannon Várszínház plakátjait – jobban mondva az évadból csak hármat, hiszen a Bunkerrajzoló és a Pál utcai fiúk más munkái.

Az első bemutató Tolcsvay László – Müller Péter – Müller Péter Sziámi műve, a Mária Evangéliuma című rockopera. A darabot először 1991-ben mutatták be a Madách Színházban. A műnek oratórikus változata is készült, amit a szentendrei Szent Péter-Pál Templomban és az Egri Bazilikában mutattak be még 2010-ben, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Tolcsvay László, Tóth József valamint a Rotunda Énekegyüttes és szólistái előadásában Tóthné Mózer Annamária vezényletével.

A Pannon Várszínházban megújul a darab, a videómegosztókon látható felvételektől teljesen különböző formában kerül bemutatásra. A díszlet minimalista jellege nem változik, csak kiegészül. A dalok természetesen adottak.

A plakát tervezése során az volt a kérés, hogy csak és kizárólag Máriára koncentráljon, senki más – sem Jézus, sem József – ne jelenleg meg a plakáton. Mária alakja a szent és egyben az esendő anya, hiszen ő is ember. Az első ötlet bizonyult a legjobbnak is: egy szép, letisztult portré kiegészítve az eredeti – még kezdetleges – grafikából származó csillagmotívummal. A kékes színvilág a gyakori Mária-ábrázolásokból eredő kék ruhára utal, viszont nem akartam, hogy ennyire egyértelműen érvényesüljön.

Maria_abrazolas

Kettő változat készült végül: az egyik a Mária-portréra koncentrál, a másikon pedig egész alakban jelenik meg a főszereplő, mellette pedig a teljes szereposztás kiírásra került. A portré session során egy alapmimika köré számos kisebb változatot építettünk (ennek változatai a portfoioban megtalálhatók). Az egész alakos fotókhoz a színpadi világítást használtuk.

Maria_borito